Alena Uhříčková
Akce pro veřejnost
4. 10. 2024 | 16.00–19.00 h
Lipová
Pořádá: Lipová
Proměny ročních dob přináší i přirozené proměny stravování na které jsme již dávno zapomněli. Zúčastněte se přednášek Evy Leňové z Akademie léčivé výživy. Navštivte přednášky jednotlivě nebo objednejte celý cyklus za zvýhodněnou cenu.
960 Kč
Proměny ročních dob s sebou nepřináší jen změny počasí a teplot, zároveň s nimi se mění i přirozené lidské potřeby. Díky moderním technologiím máme doma a v práci stále příjemné prostředí, dostatek světla i potravin, které by přirozeně v daném období nerostly, takže žádnou velkou potřebu přizpůsobovat se změnám necítíme. Protože jsme ale součástí přírody, bylo by moudré přizpůsobit se aspoň tam, kde je to relativně snadné. Náš organismus nám za to bude vděčný a možná se nám budou taky lépe zvládat každodenní stresové situace.
Tou oblastí, kde se dá hezky fungovat podle proměn období, je strava. Ještě v kuchařkách 40. a 50. let 20. století byly recepty běžně tříděné podle jednotlivých ročních dob a mnoho inspirace nám mohou nabídnout také východní filosofické a zdravotnické systémy. Nejdůležitější je ovšem používat zdravý selský rozum a poslouchat své vlastní chutě, nálady, potřeby.
BABÍ LÉTO
Babí léto je časem dostatku. V té době je radost vařit. Jídla se připravují z toho, co právě dozrává a že toho není málo. Je to období země a trávicích orgánů, které mají rády přirozeně sladkou chuť obilí, mrkve nebo jablek. Aby se moc nenadřely, musí být jídlo dobře stravitelné. Kombinace potravin a vhodný způsob jejich úpravy není zas taková věda, jak si společně vyzkoušíme a také ochutnáme.
Další semináře z cyklu Strava v proměnách ročních dob
6.12. Podzim
24.1. Zima
28.3. Jaro
16.5. Léto
Celý cyklus přednášek si můžete objednat za zvýhodněnou cenu zde.