Alena Uhříčková
Akce pro veřejnost
8. 11. 2024 | 16.00–21.00 h
Lipová
Pořádá: Lipová
Klima se mění a my s ním. Zveme vás na přednášky Petra Daniše a Martiny Sumbalové, diskuze, tvořivé udržitelné dílny. Těšit se můžete také na mini kurz veganské kuchyně, SWAP oblečení, knih a přebytků ze zahrady, promítání ekofilmu a další inspirace, jak žít bohatý život skromnými prostředky.
150 Kč/dospělí; 100 Kč/studenti
Více o tématu ZMĚNA KLIMATU
Na Klimafest přihlášky nemáme. Prostě jen na Lipku přijďte. Těšíme se na Vás!
Novinka: Pokud doma máte vlastní přebytky zavařeného ovoce či zeleniny, vezměte je na Klimafest. Kromě swapu oblečení a knih můžete vyměnit právě zavařeniny a jednoduše a levně si tak zpeztřit svůj jídelníček nebo objevit dobrotu, kterou ještě neznáte.
PROGRAM:
PŘEDNÁŠKY
16.15–17.15 Konec plýtvání, aneb jak na zero waste stravování
Martina Sumbalová (Reduca)
Přibližně jedna třetina všech celosvětově vyprodukovaných potravin skončí jako odpad. Kvůli tomuto nadměrnému plýtvání spotřebováváme mnohem více hnojiv, pesticidů a energie než by bylo nutné, a zároveň vzrůstá nutnost obhospodařovat větší zemědělské plochy. Jak můžeme jako jednotlivci zbytečné plýtvání potravinami efektivně redukovat? V přednášce se dozvíte, jak na to!
17.15–17.25 Komunitou podporovaného zemědělství (KPZ)
Sociální podnik Jasan Velké Hostěrádky
Co jsou výhody a nevýhody KPZ a proč výhody převažují? Jak se ze spotřebitelů a zemědělců stávají partneři a jakou roli v tomto vztahu hraje solidární ekonomika? Pojďme se podívat na ekologicky šetrné hospodaření a principy KPZ v praxi zblízka.
18.15–19.15 Klima je příležitost: platí to i o jídle?
Petr Daniš (vzdělávací centrum TEREZA, středisko ekologické výchovy Pavučina)
Autor úspěšné knihy Klima je příležitost nám na základě faktů připomene nejdůležitější souvislosti, příčiny a důsledky klimatické krize. Poskytne inspiraci a dodá pozitivní motivaci, jak se do aktuálních osobních proenvironmentálních výzev a změn zapojit s optimismem a vnímat je jako příležitost k pozitivní budoucnosti. Tentokrát se zaměříme na jídlo. To, co jíme či nejíme, má totiž většina z nás ve svých rukou. Jak moc můžeme ovlivnit klimatickou krizi našimi zvyky ve stravování? A jakou roli sehrává uhlíková stopa jídla nebo způsob zemědělství? Přijďte se zapojit do diskuze!
WORKSHOPY a STÁNKY
KULTURNÍ PROGRAM
20.00–21.00