KLIMAFEST – Malý festival velkých výzev

Akce pro veřejnost


8. 11. 2024 | 16.00–21.00 h


Lipová


Pořádá: Lipová



Klima se mění a my s ním. Zveme vás na přednášky Petra Daniše a Martiny Sumbalové, diskuze, tvořivé udržitelné dílny. Těšit se můžete také na mini kurz veganské kuchyně, SWAP oblečení, knih a přebytků ze zahrady, promítání ekofilmu a další inspirace, jak žít bohatý život skromnými prostředky.


150 Kč/dospělí; 100 Kč/studenti





Více o tématu ZMĚNA KLIMATU





 

Na Klimafest přihlášky nemáme. Prostě jen na Lipku přijďte. Těšíme se na Vás!

 

Novinka: Pokud doma máte vlastní přebytky zavařeného ovoce či zeleniny, vezměte je na Klimafest. Kromě swapu oblečení a knih můžete vyměnit právě zavařeniny a jednoduše a levně si tak zpeztřit svůj jídelníček nebo objevit dobrotu, kterou ještě neznáte.

 

PROGRAM:

 

PŘEDNÁŠKY

16.15–17.15 Konec plýtvání, aneb jak na zero waste stravování

Martina Sumbalová (Reduca)

Přibližně jedna třetina všech celosvětově vyprodukovaných potravin skončí jako odpad. Kvůli tomuto nadměrnému plýtvání spotřebováváme mnohem více hnojiv, pesticidů a energie než by bylo nutné, a zároveň vzrůstá nutnost obhospodařovat větší zemědělské plochy. Jak můžeme jako jednotlivci zbytečné plýtvání potravinami efektivně redukovat? V přednášce se dozvíte, jak na to!

 

17.15–17.25 Komunitou podporovaného zemědělství (KPZ)

Sociální podnik Jasan Velké Hostěrádky

Co jsou výhody a nevýhody KPZ a proč výhody převažují? Jak se ze spotřebitelů a zemědělců stávají partneři a jakou roli v tomto vztahu hraje solidární ekonomika? Pojďme se podívat na ekologicky šetrné hospodaření a principy KPZ v praxi zblízka.

 

18.15–19.15 Klima je příležitost: platí to i o jídle?

Petr Daniš (vzdělávací centrum TEREZA, středisko ekologické výchovy Pavučina)

Autor úspěšné knihy Klima je příležitost nám na základě faktů připomene nejdůležitější souvislosti, příčiny a důsledky klimatické krize. Poskytne inspiraci a dodá pozitivní motivaci, jak se do aktuálních osobních proenvironmentálních výzev a změn zapojit s optimismem a vnímat je jako příležitost k pozitivní budoucnosti. Tentokrát se zaměříme na jídlo. To, co jíme či nejíme, má totiž většina z nás ve svých rukou. Jak moc můžeme ovlivnit klimatickou krizi našimi zvyky ve stravování? A jakou roli sehrává uhlíková stopa jídla nebo způsob zemědělství? Přijďte se zapojit do diskuze!

 

WORKSHOPY a STÁNKY

  • Kurz veganského vaření: inspirace vegan–recepty, workshop s ochutnávkou (Žofie Pimperová)
  • Sociální podnik Jasan Velké Hostěrádky: infostánek s výpěstky
  • Tvořivá dílna: výroba dřevěné svorky na papírové pytlíky s potravinami (Lipka)
  • Swap oblečení, knih a přebytků zavařenin (Lipka)
  • Klimaknihovnička: čtenářský koutek s ukázkami inspirativní četby
  • Uhlíková stopa jídla (Lipka)
  • Klima je příležitost: prodej knihy s možností podpisu Petra Daniše
  • Sedmá generace: infostánek časopisu
  • Klimamapa Brna: tipy na podniky, organizace a obchody (Lipka)

 

KULTURNÍ PROGRAM

20.00–21.00

  • Promítání ekofilmu Nech půdu žít (autor Ivan Stříteský, provází doc. RNDr. Ladislav Miko Ph.D.)
  • Příklady dobré praxe, jak získávat jídlo šetrně k přírodě (krátká videa z dílny Lipka)

 







Lipka – školské zařízení pro environmentální
vzdělávání Brno, příspěvková organizace

IČ: 44993447, DIČ: CZ44993447
ID datové schránky: fqbk27z
Lipová 233/20, Brno, +420 543 330 838
lipka@lipka.cz



   




Informace o cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, preferenční, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na Nastavení cookies.

Nastavení cookies Přijmout vše

Nastavení cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, výkonnostní, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete detailně nastavit a uložit kliknutím na Uložit nastavení.

Přijmout vše Uložit nastavení

Funkční:
Některé soubory cookie jsou vyžadovány, aby byla zajištěna základní funkčnost. Bez těchto cookies nebude web fungovat správně. Ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat.

Preferenční:
Preferenční soubory cookie umožňují, aby si webový server zapamatoval informace, díky nimž přizpůsobil vzhledu nebo chování webu každému uživateli. Mezi tyto informace může patřit ukládání vybrané měny, regionu, jazyka nebo barevného motivu.

Analytické:
Analytické soubory cookie nám pomáhají vylepšovat naše webové stránky shromažďováním informací a podáváním zpráv o jeho používání.

Marketingové:
Marketingové soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků napříč webovými stránkami, které majitelům stránek umožňují zobrazovat relevantní a poutavé reklamy.