Alena Uhříčková
Akce pro veřejnost
4. 10. 2024 | 16.00–19.00 h
Lipová
Pořádá: Lipová
Proměny ročních dob přináší i přirozené proměny stravování na které jsme již dávno zapomněli. Zúčastněte se přednášek Evy Leňové z Akademie léčivé výživy. Navštivte přednášky jednotlivě nebo objednejte celý cyklus za zvýhodněnou cenu.
4 500 Kč
Proměny ročních dob s sebou nepřináší jen změny počasí a teplot, zároveň s nimi se mění i přirozené lidské potřeby. Díky moderním technologiím máme doma a v práci stále příjemné prostředí, dostatek světla i potravin, které by přirozeně v daném období nerostly, takže žádnou velkou potřebu přizpůsobovat se změnám necítíme. Protože jsme ale součástí přírody, bylo by moudré přizpůsobit se aspoň tam, kde je to relativně snadné. Náš organismus nám za to bude vděčný a možná se nám budou taky lépe zvládat každodenní stresové situace.
Tou oblastí, kde se dá hezky fungovat podle proměn období, je strava. Ještě v kuchařkách 40. a 50. let 20. století byly recepty běžně tříděné podle jednotlivých ročních dob a mnoho inspirace nám mohou nabídnout také východní filosofické a zdravotnické systémy. Nejdůležitější je ovšem používat zdravý selský rozum a poslouchat své vlastní chutě, nálady, potřeby.
BABÍ LÉTO (4.10.2024)
Babí léto je časem dostatku. V té době je radost vařit. Jídla se připravují z toho, co právě dozrává a že toho není málo. Je to období země a trávicích orgánů, které mají rády přirozeně sladkou chuť obilí, mrkve nebo jablek. Aby se moc nenadřely, musí být jídlo dobře stravitelné. Kombinace potravin a vhodný způsob jejich úpravy není zas taková věda, jak si společně vyzkoušíme a také ochutnáme.
PODZIM (6.12.2024)
Podzim je časem, kdy se úroda ukládá. Krom spousty sklizených plodů nám, jídelníček obohacuje zvěřina z honů a ryby z výlovů. Je to období plic a tlustého střeva, které mají rády výraznější štiplavé chutě ředkví, cibule nebo kvašeného zelí. K péči o stravitelnost přidáme starost o vhodnou teplotu našich jídel. Ideální budou husté polévky nebo guláše a ragú. Což jsou oblíbená jídla typická pro toto období i v naší domácí kuchyni.
ZIMA (24.1.2025)
Zima je časem, kdy se žije ze zásob. K potravinám, které zimu v pohodě přečkají, jako je kapusta, brambory nebo řepy, se přidávají i poklady ze zabíjaček. Je to období ledvin a močového měchýře, na které si taky budeme dávat dobrý pozor. Příjemné je, že za nejlepší výživu pro ně se obvykle považují vývary z kostí a luštěninová jídla. Obojí umíme uvařit dobře, chutně, pestře. Zase si přidáme pár triků na lepší stravitelnost, aby nám z nich nebylo těžko.
JARO (28.3.2025)
Jaro je časem pohybu a rašení. Přirozené zásoby se sice tenčí, ale venku už se to začíná zelenat, máme čerstvé mléčné výrobky i vejce a stejně máme potřebu trošku ubrat na jídle i na váze. Je to období jater a žlučníku, které mají rádi kyselou chuť přírodních octů, kvašených zelenin a potřebují pohyb. Začínáme si klíčit obilí, luštěniny, semínka, sbíráme divoké zeleniny v přírodě a přidáváme je do nádivek i vaječných jídel.
LÉTO (16.5.2025)
Léto je časem slunce a první sklizně. Máme chuť cestovat, setkávat se s přáteli a rodinou, jsme stále v pohybu. Není divu, že vaříme spíš krátce, nejlépe lehké zeleninové polívky a ochlazujeme se ovocem, které právě dozrává a všemi možnými druhy salátů. Je to období srdce a tenkého střeva, které mají rádi hořkou chuť. Tu má právě třeba čekanka nebo rukola a kdyby nám to nestačilo, můžeme si dát čaj z hořkých bylin, uvařit kávu nebo pochutnat na kousku hořké čokolády. Nejdůležitější je ale užívat si radosti ze života, která je pro srdce nejlepší výživou.