Planeta na talíři

celoročně

5. – 9. ročník ZŠ


Kamenná 20, 639 00 Brno   

4 hod

 uvnitř



Pořádá: Kamenná

12–30 žáků


180 Kč/žák



Jak souvisí potraviny se změnou klimatu? Co to znamená, když se řekne lokální, udržitelná nebo nízkouhlíková potravina? A proč je dobré je upřednostňovat? Vše prověříme nejen teoreticky, ale i prakticky. Budete vařit i ochutnávat!



Více o tématu ZMĚNA KLIMATU






Jak souvisí potraviny se změnou klimatu? Co to znamená, když se řekne lokální, udržitelná nebo nízkouhlíková potravina? A proč je dobré je upřednostňovat? Vše prověříme nejen teoreticky, ale i prakticky. Budete vařit i ochutnávat!

Rozšířená anotace

Program seznamuje s klimatickou změnou a jejími projevy u nás i v jiných zemích. Zjišťujeme, co k ní přispívá a seznamujeme se s různými pojmy včetně pojmů uhlíková stopa a skleníkový efekt. Diskutujeme, jaká opatření a jakou měrou přispívají ke snížení emisí skleníkových plynů. Následně tyto znalosti propojíme s problematikou produkce, distribuce, nákupu a spotřeby potravin a vysvětlíme si pojmy jako lokální, sezónní, bio, bezobalové a srovnáme si uhlíkovou stopu potravin, které se běžně dostávají na náš talíř. V poslední části programu se žáci zapojí do přípravy jídel s nízkou uhlíkovou stopou a budou mít příležitost je ochutnat.

Název projektu: Klimatické výukové programy Lipky – pracoviště Kamenná, s registračním číslem 5220600020


Základní údaje o programu

Délka programu
4 hod. včetně přestávek

Cílová skupina
5.–9. ročník ZŠ

Optimální počet účastníků
12–30

Místo začátku a konce programu – popis místa
Lipka – pracoviště Kamenná, Kamenná 20, Brno

Požadavky na účastníky
přezůvky, svačina (pitný režim je zajištěn)

Cíle programu

Environmentální rozměr programu
Žák je veden k rozlišování výhod a nevýhod konvenčních a ekologicky šetrných technologií, k usilování o šetrné a ohleduplné spotřebitelství a k přemýšlení o potřebě postupného přechodu k udržitelnému životu.

Výstupy
Žák/dítě:
  • vyjmenuje alespoň 5 dopadů klimatické změny u nás i ve světě
  • zná alespoň 3 skleníkové plyny a jejich zdroje
  • vyjmenuje alespoň 3 opatření, která vedou ke snížení uhlíkové stopy jednotlivce
  • vysvětlí alespoň 3 opatření týkající se potravin, která vedou ke snížení uhlíkové stopy jídla


Zařazení dle RVP

Průřezové téma
  • Environmentální výchova
  • Lidské aktivity a problémy životního prostředí
  • Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech
  • Globální problémy, jejich příčiny a důsledky


Vzdělávací oblast
Člověk a příroda/ Zeměpis, Přírodopis; Člověk a společnost / Dějepis Multikulturní výchova/ Kulturní diference

Rozvíjené klíčové kompetence
  • kompetence k řešení problémů
  • kompetence komunikativní
  • kompetence sociální a personální










Lipka – školské zařízení pro environmentální
vzdělávání Brno, příspěvková organizace

IČ: 44993447, DIČ: CZ44993447
ID datové schránky: fqbk27z
Lipová 233/20, Brno, +420 543 330 838
lipka@lipka.cz



   




Informace o cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, preferenční, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na Nastavení cookies.

Nastavení cookies Přijmout vše

Nastavení cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, výkonnostní, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete detailně nastavit a uložit kliknutím na Uložit nastavení.

Přijmout vše Uložit nastavení

Funkční:
Některé soubory cookie jsou vyžadovány, aby byla zajištěna základní funkčnost. Bez těchto cookies nebude web fungovat správně. Ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat.

Preferenční:
Preferenční soubory cookie umožňují, aby si webový server zapamatoval informace, díky nimž přizpůsobil vzhledu nebo chování webu každému uživateli. Mezi tyto informace může patřit ukládání vybrané měny, regionu, jazyka nebo barevného motivu.

Analytické:
Analytické soubory cookie nám pomáhají vylepšovat naše webové stránky shromažďováním informací a podáváním zpráv o jeho používání.

Marketingové:
Marketingové soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků napříč webovými stránkami, které majitelům stránek umožňují zobrazovat relevantní a poutavé reklamy.