Potraviny nesyslíme!

Nakupujeme jen to množství potravin, které uvaříme a sníme a šetříme tak nejen své peněženky, ale i přírodní zdroje.

 

V současnosti se třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě vyhodí nebo znehodnotí. Pro představu se jedná o tak velké množství jídla, které kdyby bylo zachráněno, nasytilo by asi tři miliardy lidí. Na jeho produkci je přitom využíváno obrovské množství přírodních zdrojů. Až 28 % zemědělské půdy a 21 % sladké vody se využije na jídlo, které končí v koši. Toto množství vyhozeného jídla je zároveň celosvětově odpovědné za 8 % emisí skleníkových plynů. Omezení plýtvání potravinami tak pomáhá zmírnit změny klimatu a šetřit naše přírodní zdroje. 

 

 

Velký podíl na plýtvání potravinami přitom mají i běžné domácnosti. V Evropské unii připadá na jednoho člověka 127 kg potravinového odpadu za rok a za 55 % jsou zodpovědné domácnosti. Zbylých 18 % se vyhodí při výrobě a zpracování, 11 % má na svědomí primární produkce, 9 % veřejné stravování a 7 % vyplýtvají maloobchody.

 

V České republice podle výzkumu MENDELU připadá průměrně na člověka 33 kg vyhozeného jídla, které by se ještě dalo sníst a potraviny průměrně tvoří 30 % celkového odpadu z domácností. Podle kvalifikovaného odhadu tak vyhodí každý z nás ročně jídlo v hodnotě 3519 Kč. Pečlivým zvažováním našich nákupů a předcházením plýtvání potravinami tedy můžeme ušetřit přírodu, finance i náš čas.

 

Biokompost

Při kompostování bioodpadu vzniká kompost, který je neocenitelnou surovinou pro všechny pěstitele a zahrádkáře. Kompost zlepšuje kvalitu půdy, jelikož v ní pomáhá zadržovat vodu i živiny, zvyšuje její kyprost a soudržnost a optimalizuje skladbu mikrobů. Díky tomu značně snižuje riziko půdní eroze, pomáhá zadržovat vodu v krajině a posiluje i růst a zdraví pěstovaných rostlin. Bioodpad je tedy cenná surovina, která se kompostováním mění na opravdový poklad. Běžně ale bioodpad zaplňuje asi 42 % našich popelnic a cestuje tak zbytečně se směsným odpadem do spalovny, kde zpomaluje hoření, nebo putuje na skládku, kde se stává zdrojem skleníkových plynů a nebezpečných výluhů. Dává vám také větší smysl bioodpad kompostovat?

 

Jak na kompostování v bytě, v domě, ve městě či na vesnici

Kompostovat může každý, ať už doma v bytě nebo na zahradě. Stačí přitom dodržovat jednoduchá pravidla.

Důležitá je vhodná skladba a složení materiálu, který se na kompost dává, je potřeba materiály míchat tak, abychom podpořili správný poměr uhlíku a dusíku.

 

Uhlíkaté materiály jsou suché, dřevnaté, hnědé (např. piliny, dřevní štěpka, větvičky, ruličky od toaletního papíru), dusíkaté materiály jsou naopak ty šťavnaté, zelené, čerstvé (např. posekaná tráva, slupky od ovoce a zeleniny). Doporučuje se míchat “tři díly hnědého na jeden díl zeleného”, čímž bychom měli přirozeně dosáhnout i optimální vlhkosti. Kompostování je aerobní proces, a tak je potřeba zajistit přísun kyslíku. Ideální je tedy kompost alespoň 2x za rok na jaře a na podzim přeházet. Při kompostování se materiál navíc činností mikroorganismů zahřívá a hygienizuje a dochází tak k zahubení semínek nevítaných plevelů.





Lipka – školské zařízení pro environmentální
vzdělávání Brno, příspěvková organizace

IČ: 44993447, DIČ: CZ44993447
ID datové schránky: fqbk27z
Lipová 233/20, Brno, +420 543 330 838
lipka@lipka.cz



   




Informace o cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, preferenční, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na Nastavení cookies.

Nastavení cookies Přijmout vše

Nastavení cookies


Kliknutím na Přijmout vše budou uloženy cookies funkční, výkonnostní, analytické, marketingové. Přinese vám to pohodlné používání webu, umožní nám měřit jeho funkčnost i cílit lépe reklamní nabídku našich produktů. Své preference můžete detailně nastavit a uložit kliknutím na Uložit nastavení.

Přijmout vše Uložit nastavení

Funkční:
Některé soubory cookie jsou vyžadovány, aby byla zajištěna základní funkčnost. Bez těchto cookies nebude web fungovat správně. Ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat.

Preferenční:
Preferenční soubory cookie umožňují, aby si webový server zapamatoval informace, díky nimž přizpůsobil vzhledu nebo chování webu každému uživateli. Mezi tyto informace může patřit ukládání vybrané měny, regionu, jazyka nebo barevného motivu.

Analytické:
Analytické soubory cookie nám pomáhají vylepšovat naše webové stránky shromažďováním informací a podáváním zpráv o jeho používání.

Marketingové:
Marketingové soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků napříč webovými stránkami, které majitelům stránek umožňují zobrazovat relevantní a poutavé reklamy.