Chov zvířat pro maso je mnohem náročnější na vodu, energie i prostor než rostlinná strava.
Při pěstování krmiv pro zvířata je zabrána úrodná půda, kácejí se pralesy a vymírají druhy. Velkokapacitní chovy nutí žít chovaná zvířata v naprosto nevhodných podmínkách. Produkce je zároveň emisně velmi náročná. Uvádí se, že jedno pole (2 ha) uživí buď 14 vegetariánů, nebo jednoho masožrouta. Nízká kvalita živočišných produktů a jejich zvýšená konzumace je navíc jednou z příčin civilizačních chorob.
Představte si, jaké by to bylo, kdybyste se rozhodli po dobu 30 dní ze svého jídelníčku vynechat maso a jíst vegetariánsky. Jaký dopad by mělo vaše rozhodnutí na klima, vodní zdroje, život zvířat a rozlohu půdy? Ušetřili byste za tu dobu
- život asi 3 zvířat,
- snížili svou uhlíkovou stopu o 44,4 kg CO2e, což odpovídá přibližně ujetí 360 km autem,
- ušetřili až 39 000 litrů vody, což odpovídá asi 260 napuštěným vanám
- a stačilo by vám o 65 m2 méně zemědělské půdy, která by mohla být ponechána životu divokých zvířat a rostlin.
A pokud by vám vegetariánská jídla vařili jako u nás, troufáme si říct, že byste si i náramně pochutnali.